Svijet
0

Merkel traži veću trgovinsku saradnju s Indijom

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Kancelarka Angela Merkel izrazila je u utorak želju da Njemačka iskoristi razvojni potencijal Indije, prvog dana svoje posjete čiji je cilj jačanje trgovinskih veza i suradnja između prve evropske ekonomije i azijskog giganta.

Nakon zvaničnih posjeta Kini i Japanu ove godine, radi se o prvom putovanju Angele Merkel Indiji, sve značajnijem njemačkom ekonomskom partneru. Bilateralna razmjena je povećana za 40 posto u 2006., za godinu dana, dostigavši deset milijardi eura, prema indijskim statistikama.

"Potencijal za suradnju između Njemačke i Indije nije u cijelosti još iskorišten", rekla je Merkel pred grupom poslovnih ljudi. "Mislim da su nam ovdje vrata otvorena", rekla je ona zadovoljno novinarima, otkrivajući ogromne potrebe indijske infrastrukture.

Kancelarka je započela svoju turneju u New Delhiju, govoreći o željezničkom konvoju zvanom "Naučni express", koji je u stanju da demonstrira njemačke podvige u domenu biotehnologije, visoke tehnologije, farmacije ili svemirske industrije.

Ovaj voz bi kružio kroz desetak indijskih država. Premijer Manmohan Singh je pozdravio simbol novih odnosa svoje zemlje sa "svjetskom super silom tehnologije".

"Potrebne su nam nauka i tehnologija kako bi ubuduće svi mogli živjeti lišeni bijede, ne uništavajući planetu", rekla je Merkel.

Dvojica dužnosnika bi trebalo u večernjim satima da objave sporazume o naučnoj i vojnoj suradnji te u domenu intelektualnog vlasništva.

Merkel, u pratnji 30 biznismena, sastala se također i sa Sonjom Gandhi, predsjednicom Kongresne stranke na vlasti.