Svijet
0

Merkel traži donošenje svjetske ekonomske povelje

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u četvrtak da je neophodno razraditi svjetsku ekonomsku povelju koja bi mogla biti sačinjena po obrascu Svjetske deklaracije Ujedinjenih nacija o pravima čovjeka.

Takva povelja bi osigurala stabilan razvoj svjetske privrede, ublažila posljedice kriza i stvorila uvjete za pravednu globalizaciju, izjavila je ona u govoru na svečanoj ceremoniji uručivanja diplome počasnog doktora Nove škole za socijalna istraživanja u New Yorku.

Građani od politike očekuju upravo to, naglasila je Merkel i izrazila uvjerenje da će napori u tome pravcu biti djelotvorni.

Njemačka kancelarka vidi dobre šanse da vlada SAD-a, predvođena Barackom Obamom, učestvuje u tome procesu, prenijela je agencija Itar-Tass.

Merkel je istaknula da pridaje veliki značaj predstojećem samitu 20 vodećih ekonomskih država svijeta i privreda u usponu (G-20) koji će se u aprilu održati u Londonu.

Na tome će se forumu, kazala je, pokušati usaglasiti međunarodni propisi za reguliranje finansijskih tržišta.

U okviru priprema za londonski samit šefovi država i vlada "dvadesetorice" obavit će konsultacije 22. februara u Berlinu.