|

Merkel: Špijunske aktivnosti dovode do gubitka povjerenja među državama

Merkel: Špijunske aktivnosti dovode do gubitka povjerenja među državama
0
A
Anadolija
29.1.2014. u 17:27
2
komentara
0

dijeljenja
Merkel: Špijunske aktivnosti dovode do gubitka povjerenja među državama Angela Merkel (Foto: Anadolija)
Njemačka kancelarka Angela Merkel kritikovala je špijunske aktivnosti Nacionalne agencije za sigurnost (NSA) Sjedinjenih Američkih Država (SAD).
U svom govoru na sjednici Federalne skupštine, Merkel se osvrnula na informacije iz NSA-e koje su procurile u javnost zahvaljujući bivšem uposleniku NSA Edwardu Snowdenu.

Slobodu i sigurnost regulisati zakonomOna je kazala da su u posljednjih šest mjeseci otkriveni osnovni sigurnosni problemi, kada se saznalo za prisluškivanje NSA-e. Merkel je istakla da su njemačke vlasti odgovorne za zaštitu privatnih podataka građana Njemačke, dodavši da sloboda i sigurnost građana trebaju biti regulisani zakonom.

Njemačka kancelarka Merkel je kazala da nije ispravno to što su obavještajne agencije SAD-a i Velike Britanije prisluškivale telefonske razgovore, te poručila da takve aktivnosti dovode do gubitka povjerenja, što je od ključne važnosti kada je u pitanju bilo koji vid saradnje.

Osvrnuvši se na političku krizu u Ukrajini, Merkel je rekla da podržava mirovno rješenje. Ipak, ona je pohvalila hrabrost ukrajinskih demonstranata, kazavši da se oni bore za evropske vrijednosti.

Dužnička kriza u EvropiMerkel je kazala da dužnička kriza u Evropi još uvijek nije riješena, ali da je pod kontrolom.

Ona je istakla važnost jačanja evropskih institucija, te poručila da se trebaju unaprijediti sporazumi u Evropskoj uniji.

“Njemačka igra veliku ulogu u prevazilasku te krize“, izjavila je Merkel, misleći na ekonomsku snagu Njemačke, koja nedostaje u mnogim evropskim zemljama.

Merkel je kazala da finansijski akteri trebaju izvršiti svoje obaveze, kako su vlasti građanima obećale da se globalna finansijska kriza više neće ponoviti.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...