Svijet
0

Merkel savjetovala zemljama u razvoju da ograniče ispuštanje CO2

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Njemačka kancelarka Angela Merkel u petak je tokom boravka u Kyotu, u kojem je prije deset godina potpisan protokol pod istim imenom, pozvala zemlje u razvoju da odrede granice za ispuštanje plinova kako bi se borile protiv klimatskog zagrijavanja.

"Ne mislim da bi zemljama u razvoju trebalo biti dopušteno da bezgranično ispuštaju ugljični dioksid u skladu s njihovim ekonomskim rastom pa da njihove kvote emisije CO2 po stanovniku prevaziđu one u Japanu, Njemačkoj i SAD-u", naglasila je Angela Merkel, javlja AFP.

"Zemlje u razvoju treba da odrede granice kako bi smanjile emisiju plinova u budućnosti, ako ne već i sada", dodala je ona.

"Najprije industrijske zemlje treba da ulože napore za smanjivanje emisije plinova kako bi riješile problem klimatskog zagrijavanja, a neizbježno je i da sarađuju sa zemljama u razvoju", založila se njemačka kancelarka.

Klimatsko zagrijavanje je centralna tema posjete Angele Merkel Japanu, u perspektivi konferencije na Baliju gdje će se pregovarati o nastavku Protokola iz Kyota koji ističe 2012. godine i budućem predsjedavanju Japana grupom G-8.