Moskva ključ rješenja
0

Merkel razgovarala s Putinom o migrantskoj krizi, tražila da utječe na Bjelorusiju

V. K.
Angela Merkel i Vladimir Putin (Foto: EPA-EFE)
Angela Merkel i Vladimir Putin (Foto: EPA-EFE)
Njemačka kancelarka u odlasku Angela Merkel zatražila je od ruskog predsjednika Valdimira Putina da utječe na Bjelorusiju i interveniše u migrantskoj krizi na granici između Poljske i Bjelorusije.
U telefonskom razgovoru između državnika, Merkel je rekla Putinu kako je bjeloruski odnos prema migrantima nehuman i neprihvatljiv te je zatražila od Putina da utječe na režim u Minsku i predsjednika Bjelorusije Aleksandra Lukašenka.

Kako naglasio glasnogovornik njemačke kancelarke Steffen Seibert, razgovor je uslijedio samo nekoliko sati nakon što je poljski premijer Mateusz Morawiecki optužio Putina da koristi krizu na granici između Bjelorusije i Evropske unije.

"Rusija je negirala bilo kakvu umiješanost u migrantsku krizu te je za sve optužila Evropu. Iz Kremlja se navodi da je tokom razgovora s Merkel Vladimir Putin predložio da se uspostavi rasprava o trenutnim problemima u direktnom kontaktu između predstavnika zemalja EU i Minska", navodi The Guardian.

Poljska i Litvanija proglasile su vanredno stanje na svojim granicama s Bjelorusijom te su optužili Lukašenka da je organizovao prevoz migranata s Bliskog istoka na istočne granice EU kao vid osvete zbog podrške EU bjeloruskoj opoziciji.

Na vanrednoj sjednici poljskog parlamenta, premijer Morawiecki direktno je optužio Putina i Moskvu da podstiču i podržavaju aktivnosti Bjelorusije na granicama s Litvanijom.

"Napad koji Lukašenko sprovodi na granicama pod direktnom je kontrolom Moskve. Mozak operacije je Vladimir Putin", rekao je premijer Poljske te je nazvao krizu na granici novom vrstom rata u kojem se ljudi koriste kao živi štit.

S druge strane, oglasio se i ruski šef diplomatije Sergej Lavrov koji je rekao kako korijen migrantske krize predstavljaju EU i NATO.

"Oni su se zalagali za bolji život i demokratiju u zapadnom stilu na način kako to tumače te zemlje", rekao je Lavrov.

Organizacija ugovora o kolektivnoj bezbjednosti (ODKB) koju čine bivše sovjetske republike saopćila je kako sve zemlje sa zabrinutošću prate migrantsku krizu.

"Migrantska kriza može se razviti u veliku katastrofu za hiljade civila, uključujući brojne žene i djecu", naveli su iz ODKB-a.