Svijet
0

Merkel putuje u Kinu

FENA
Njemačka kancelarka Angela Merkel će za trodnevna boravka u Kini i razgovora s najvišim državnim dužnosnicima ustrajati i na temi stanja ljudskih prava u toj zemlji, saopćeno je u srijedu u Berlinu.

"Kancelarka Merkel će pokrenuti pitanja ljudskih prava i u razgovoru s premijerom Wen Jibaom i predsjednikom Hu Jintaom i u susretima s predstavnicima građanskih udruga", rekao je Thomas Steg u toku brifinga na kojem je najavio posjetu njemačke kancelarke Kini koja počinje u srijedu navečer.

"Kancelarka želi što je bolje moguće upoznati kinesku stvarnost", rečeno je na brifingu.

Saopćeno je također da će Merkel sudjelovati u radu Kinesko-evropskog kongresa. Jedan od glavnih ciljeva njezina boravka u Kini jest traženje putova za zajedničko svladavanje globalne novčarske krize i radi toga je na rubu konferencije planiran i susret s visokim dužnosnicima Japana i Indije koji će sudjelovati i na svjetskom finansijskom samitu u SAD-u sljedeći mjesec, rečeno je, prenijela je Hina.

Najnovija posjeta Kini treća je službena posjeta Angele Merkel toj zemlji od kada je prije tri godine preuzela dužnost njemačke kancelarke. Neki krugovi Merkel predbacuju da se manje trudi za jačanje odnosa s Pekingom od svojeg preteče čiji su posjeti Kini bili dulji i uvijek bi ih pratila veća gospodarska izaslanstva. Prošle su godine i zahladili kinesko-njemački odnosi jer je Merkel u svojem uredu primila vrhovnoga tibetanskog vjerskog i svjetovnog poglavara Dalaj-lamu.