{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Merkel protiv priključenja Ukrajine i Gruzije NATO-u

F
10.3.2008. u 21:04
0
0
Merkel protiv priključenja Ukrajine i Gruzije NATO-u
0
Merkel protiv priključenja Ukrajine i Gruzije NATO-u
Njemačka kancelarka Angela Merkel jasno je odbacila u ponedjeljak buduće priključenje Ukrajine i Gruzije NATO-u, posebno zbog nedostatka podrške njihovog stanovništva takvoj inicijativi.
"Da bi jedna zemlja bila dio NATO-a, nije dovoljno samo da političko rukovodstvo bude za takvu politiku, već i da stanovništvo značajno podržava priključenje NATO-u", rekla je Merkel u svom govoru pred dužnosnicima njemačke vojske u Berlinu.

Ukrajina i Gruzija treba da potvrde svoje kandidature priključenju na samitu Saveza u aprilu u Bukureštu, ali njihove šanse da budu pozvane su dosta slabe, smatraju posmatrači.

Merkel je ocijenila da "zemlje koje se suočavaju s unutarnjim i regionalnim problemima ne mogu, po mom mišljenju, biti članice NATO-a".

"Naš savez ima za cilj odbranu sigurnosti. To nije savez u kojem jedna ili više zemalja članica mogu imati problema sa svojom vlastitom sigurnošću", dodala je Merkel, ne imenujući je, ali aludirajući na Gruziju, koja se sukobljava sa separatističkim pokretima Abhazije i Južne Osetije.

Ruski predsjednik Vladimir Putin, s kojim je Merkel razgovarala u subotu u Moskvi, ponovio je svoje protivljenje proširenju NATO-a na Ukrajinu i Gruziju, dvije bivše sovjetske republike.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: