Svijet
0

Merkel pozvala vodeće industrijske sile na zaštitu klime

FENA
Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je u četvrtak u Berlinu, prilikom predstavljanja programa predstojećeg samita skupine G-8, vodeće industrijske sile svijeta na pojačanu borbu protiv globalnih klimatskih promjena.

"Vodeće industrijske zemlje treba da na području zaštite klime zajednički krenu naprijed, jer će u protivnom zaustavljanje klimatskih promjena biti nemoguće", rekla je Merkel obraćajući se njemačkom parlamentu Bundestagu.

Njemačka kancelarka najavila je da će zaštita klime stajati u prvom planu tokom dvodnevnog samita skupine G-8, koji će se za dvije sedmice održati u njemačkom turističkom središtu Heiligendammu.

Ona je istovremeno naglasila da na svjetskoj razini zaštita klime ne igra takvu ulogu kao što je to slučaj unutar Evropske unije, što su, kako je rekla, pokazali i nedavni susreti resornih ministara G-8 i samit EU - SAD.

"Na međunarodnom planu se interesi razlikuju od naših", zaključila je Merkel. Ona je naglasila da industrijski razvijene zemlje iz Heiligendamma zajednički moraju odaslati signal u svijet.

"Jedino tako će zemlje u usponu poput Kine biti moguće uvjeriti u važnost prihvaćanja ekoloških standarda", zaključila je Merkel.

Osim zaštite klime predsjednici zemalja i vlada članica G-8 posvetit će se i ostalim globalnim temama. Pritom će važnu ulogu odigrati poboljšanje odnosa s afričkim zemljama, a na dnevnom redu stoje još i borba protiv krivotvorenja zaštitnih marki, poboljšanje uvjeta za globalna ulaganja te mogućnosti provedbe socijalnih oblika globalizacije.

Merkel je zaključila, prenosi Hina, de je samit u Heiligendammu "velika šansa za njemačko predsjedanje skupinom G-8".