Svijet
0

Merkel pozvala na pojačanu borbu protiv globalnih zaraza

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je prilikom otvorenja donatorske konferencije Globalnog fonda za borbu protiv AIDS-a, malarije i tuberkuloze, u četvrtak u Berlinu, na pojačanu borbu protiv ovih bolesti te se založila za bolju koordinaciju međunarodne pomoći za razvoj zdravstva u siromašnim zemljama.

"AIDS, malarija i tuberkuloza su stravični dio začaranog kruga bijede i siromaštva i za milijune stanovnika diljem svijeta opasnost za puku egzistenciju", rekla je Merkel obraćajući se sudionicima konferencije.

Ona je međunarodnu zajednicu pozvala na pojačanu borbu protiv ovih bolesti i poboljšanje zdravstvenih uvjeta u siromašnim zemljama svijeta.

"Pravo na zdravstvenu skrb je pitanje ljudskog dostojanstva", zaključila je Merkel. Ona se istodobno zauzela za poboljšanje koordinacije međunarodnih tokova humanitarne pomoći.

"Previše toga se događa istodobno i paralelno tako da dolazi do nekorištenja resursa, stoga moramo bolje koordinirati pomoć kako bi ona bila učinkovitija", rekla je Merkel.

Bivši glavni tajnik Ujedinjenih naroda i idejni začetnik Globalnog fonda za borbu protiv AIDS-a, malarije i tuberkuloze Kofi Annan, koji također nazoči konferenciji, upozorio je na pomanjkanje sredstava u borbi protiv globalnih bolesti.

"Ukoliko ne povećamo sredstva, borba protiv bolesti će postati bezizgledna", izjavio je Annan koji je ujedno i predsjednik fonda, javila je Hina.

Cilj je donatorske konferencije, koja traje do sutra, osiguranje sredstava za rad fonda do 2010. godine, za što će biti potrebno sakupiti oko 12 milijardi eura.