Svijet
0

Merkel poziva na odlučnu akciju o klimi

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Njemačka kancelarka Angela Merkel zatražila je u srijedu od zemalja grupe G8 da "odlučno" djeluju prema klimatskom zagrijavanju, dok Sjedinjene Američke Države još uvijek odbijaju da prihvate obavezujuće mjere.

"Ubrzane klimatske promjene predstavljaju ozbiljnu prijetnju", napisala je kancelarka za tribinu objavljenu u njemačkom dnevnom listu Tagesspiegel, pred otvaranje samita osam industrijski najrazvijenijih zemalja u Heiligendammu na sjeveroistoku Njemačke.

"Ako ih ne zaustavimo, suočit ćemo se s vrlo ozbiljnim problemom okoline sa značajnim ekonomskim posljedicama. Stoga je potrebno da međunarodna zajednica djeluje odlučno", dodala je Merkel, koja ovo pitanje smatra prioritetom sastanka.

"Želimo u Heiligendammu dati podstrek u korist međunarodnih pregovora o zaštiti klime", naglasila je ona.

SAD, koji nije ratificirao protokol iz Kyota, odbija prihvatiti obavezujuće ciljeve koje predviđa Njemačka, predsjedavajuća G8, na temelju naučnih preporuka, a to je ograničavanje klimatskog zagrijavanja na 2 stepena Celzija do 2050. u odnosu na preindustrijsku eru, odnosno 1750.

SAD je pokušao uoči sastanka G8 izaći iz svoje izoliranosti o ovom pitanju predlažući pregovore van Ujedinjenih naroda, uključivši 15 glavnih svjetskih zagađivača, industrijski razvijene i nove zemlje poput Indije i Kine, ali ostavljajući svakom od učesnika da sam odredi svoje ciljeve.

Prijedlog je dobro dočekan u Evropi i Njemačkoj.

Prema njemačkom dnevnom listu Frankfurter Allgemeine Zeitung od srijede, Njemačka, predsjedavajuća G8, odbit će u Heiligendammu svaki dogovor ako forum u cjelini ne prihvati rad s UN-om prema Kyotu, sporazum koji ističe 2012.

Prema ovom listu, koji navodi izvor blizak vladi, ako kompromis nije moguć, Berlin radije neće ništa potpisati.

SAD odbija da provede protokol iz Kyota, koji predviđa smanjenje emisije gasa s učinkom staklenika, jer smatra da bi to oštetilo njegovu ekonomijiu, i tek je nedavno priznao stvarnost klimatskog zagrijavanja.