Guardian
0

Merkel potopila Blaira, a ni ime mu nije spomenula

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Povodom samita Evropske unije u Bruxellesu Financial Times ističe u petak da se na tome skupu raspoloženje okrenulo protiv kandidature Tonyja Blaira za prvog predsjednika EU-a po stupanju Lisabonskog ugovora na snagu.

U analizi zaključaka skupa ovaj poslovni dnevnik ocjenjuje da dogovoreno izuzeće Češke iz nekih odredaba Ugovora daje zamah dokumentu iz Lisabona.

Pokušaj modernizacije EU-a ostavio je ožiljke na Uniji i primiče se kraju iako još tinja spor oko finansiranja borbe protiv klimatskih promjena, piše Financial Times.

Zvaničnici EU-a su rekli da su ožiljci zadobijeni u borbi za Lisabonski ugovor tako duboki da će proći mnogo godina dok se čak i najvatrenije pristalice veće integracije EU-a pozabave reformom ugovora Unije, zaključuje analitičar Financial Timesa.

The Guardian u izvještaju sa samita EU-a također ističe u prvi plan da je kandidatura Tonyja Blaira za najvišu funkciju u EU "potonula" jer je nisu podržali Nicolas Sarkozy i Angela Merkel.

Čelnici Francuske i Njemačke su se dogovorili o tome, prema Guardianovim saznanjima, na zajedničkoj večeri u srijedu uvečer jer žele da prvi predsjednik EU-a bude iz redova "evropskih narodnih partija", glavne grupe desnog centra u Evropskom parlamentu.

Jedan španski dužnosnik je rekao da je u četvrtak uvečer na samitu u Bruxellesu španski premijer Zapatero odustao od podrške Tonyju Blairu, dok su lijevi i desni centar EU-a tražili put do dogovora prema kojem bi prvi predsjednik EU-a bio s desnice, a njezin prvi šef diplomatije s ljevice, izvještava Guardian.

Guardian piše i da je u užem izboru za ministra vanjskih poslova EU-a aktuelni šef britanske diplomatije Miliband, dok izvještač ovog dnevnika opisuje Angelu Mekrel kao "najmoćniju evropsku ličnost koja je potopila Tonyja Blaira a da mu pritom nije spomenula ni ime".

Daily Telegraph javlja iz Bruxellesa da agencija EU-a za granice planira širom Unije uvesti svoje čarter letove za vraćanje ilegalnih useljenika u zemlje porijekla.

Prema planu na kojem se radi, svaka članica EU-a bi mogla tražiti određeni broj mjesta u tim avionima za osobe kojima odbije zahtjev za azil i koje želi vratiti, objašnjava Daily Telegraph.