Svijet
25

Merkel poručila Erdoganu: Odluka o rezoluciji je suverena i mora se poštovati

SRNA
Angela Merkel
Angela Merkel
Njemački kancelar Angela Merkel poručila je danas turskom predsjedniku Recepu Tyyipu Erdoganu da je njemački parlament donio suverenu odluku o rezoluciji kojom je masakr Osmanskog carstva nad Jermenima proglašen genocidom, te da se ta odluka mora poštovati.

Erdogan je ljutito osudio glasanje Bundestaga o ubistvima iz Prvog svjetskog rata, tvrdeći da je 11 njemačkih poslanika turskog porijekla na taj način podržalo "terorizam" Radničke partije Kurdistana (PKK), zahtijevajući da se tim poslanicima "analizira krv" kako bi se ustanovilo "kakvi su to Turci".

Portparol Angele Merkel Steffen Seibert je izjavio da je, iako Berlin smatra PKK terorističkom grupom, "povezivanje pojedinih članova parlamenta sa terorizmom potpuno neshvatljivo za Berlin", prenosi AFP.

"Rezolucija je bila politička inicijativa koja je pokrenuta u Bundestagu, koji je demokratski izabran, nezavisni organ koji djeluje u okviru njemačkog Ustava", rekao je Seibert na redovnoj konferenciji za novinare i dodao da je Bundestag donio suverenu odluku koja se mora poštovati.