Svijet
0

Merkel ponovila kritike u razgovoru s Medevedevim

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Njemačka kancelarka Angela Merkel ponovila je danas, u telefonskom razgovoru s ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevim, kritike zbog odluke da prizna otcijepljene gruzijske autonomije Abhaziju i Južnu Osetiju.

"Jasno sam rekla da sam očekivala da će se o tom pitanju raspravljati u Organizaciji za evropsku sigurnost i saradnju ili u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija, prije jednostranog priznanja", rekla je Merkel novinarima.

Ona je dodala da je teritorijalni integritet Gruzije potvrđen u nekoliko rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a, u kojima je Rusija učestvovala.

Nešto ranije kancelarija Merkleove je izdala saopćenje o njenom razgovoru s ruskim predsjednikom.

Merkelova je pozvala na hitnu primjenu sporazuma u šest tačaka oko koga su se složili Medvedev i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy prošle sedmice, saopćio je glasnogovornik njemačke kancelarke Ulrich Wilhelm.

"Nastavak ruskog prisustva u Gruziji, izvan Abhazije i Južne Osetije, naprimjer u Potiju, predstavlja grubo kršenje sporazuma po mišljenju kancelarke", rekao je Wilhelm.

U saopćenju Kremlja povodom razgovora je navedeno da je Medvedev uvjerio Merkelovu da ostaje privržen sporazumu o prekidu vatre s Gruzijim, po kome je Rusija pristala da povuče većinu svojih snaga iz otcijepljenih gruzijskih autonomija.

Kremlj je istakao da je Medvedev obavijestio lidere "zainteresiranih država" o svojoj namjeri da prizna nezavisnost dvije gruzijske autonomije, prije nego što je jučer potpisao predsjednički ukaz, ali nije precizirao o kojim se državama radi, naveo je Reuters.