{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Merkel: Politička odgovornost ostaje na leđima kvarteta

F
28.6.2007. u 18:34
0
0
Merkel: Politička odgovornost ostaje na leđima kvarteta
0
Merkel: Politička odgovornost ostaje na leđima kvarteta
Njemačka kancelarka Angela Merkel naglasila je u četvrtak da će Tony Blair, novoimenovani izaslanik "kvarteta" za Bliski istok, biti zadužen da prisustvuje ovoj instanci zahvaljujući svom "velikom političkom iskustvu", ali da će "politička odgovornost i dalje ostati na leđima kvarteta".
Na pitanje novinara na konferenciji za štampu o eventualnim iritacijama u Evropi i u Njemačkoj vezano za imenovanje bivšeg britanskog premijera, Merkel je naglasila da je "Blair čovjek velikog političkog iskustva".

Ona je također rekla da je ubijeđena da Blair može dati "značajan doprinos" ako se njegovo iskustvo "stavi u službu rješenja sukoba na Bliskom istoku, u smislu rješenja koje predviđa stvaranje dvije države".

"Međutim", rekla je, "politička odgovornost preuzetih napora počiva na kvartetu."

Šef njemačke diplomatije Frank-Walter Steimeier, aludirajući na ulogu SAD-a u imenovanju Blaira, vrlo je jasno pokazao u srijedu izvjesnu iritaciju vezanu za imenovanje Blaira koje je predloženo mimo "kvarteta", bez stvarnih konsultacija njegovih članova.

Priznavši da bivši britanski dužnosnik ima sve nadležnosti za ovo mjesto, Steinmeier je naglasio da će Blair imati ograničen mandat i da će njegova misija zavisiti od "kvarteta".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: