Svijet
0

Merkel podržava članstvo Gruzije u NATO savezu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u nedjelju u Tbilisiju da će Gruzija "biti članica NATO-a" i da je njezina cjelovitost neupitna te time dala podršku toj bivšoj sovjetskoj republici u oružanom sukobu s Rusijom koja se od ponedjeljka mora početi povlačiti iz Gruzije.

Na zajedničkoj konferenciji za štampu nakon sastanka s domaćinom, predsjednikom Mihailom Saakašvilijem, Merkel je rekla da je teritorijalna cjelovitost Gruzije neupitna i da se njezine granice moraju poštovati.

Porukom o početku procesa za ulazak Gruzije u NATO Merkel je naznačila da je Njemačka, dosad nesklona preuranjenom ulasku bivše sovjetske republike u zapadni savez, spremna promijeniti stajalište, javlja agencija DPA.

Prijedlog da NATO uruči službeni poziv Gruziji za početak procesa MAP (Akcijski plan za članstvo) "svakako će biti na dnevnom redu u decembru", rekla je Merkel.

"Gruzija će biti članica NATO-a, ako to ona želi, a ona to želi", citira agencija AFP izjavu kancelarke Merkel novinarima.

Pitanje pristupa Gruzije Akcijskom planu (MAP), a to znači dobivanje statusa kandidata, bit će na dnevnom redu u decembru na sastanku zemalja članica Saveza.

Moskva, koja je agresijom na Gruziju odgovorila na pokušaj Tbilisija da opet uspostavi suverenitet nad svojom odmetnutom pokrajinom Južnom Osetijom, protivi se širenju NATO-a do granica s Rusijom.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare Saakašvili je zatražio da međunarodne organizacije nadziru povlačenje ruskih vojnika iz Gruzije.

"Treba nam trenutno povlačenje, treba nam provjera povlačenja i prekida vatre, najbolje iz Evropske unije i OSCE-a", rekao je Saakašvili, prenose agencije.

U Gruziji Ima oko 2.000 ruskih tenkova, rekao je Saakašvili i naglasio kako u njegovoj zemlji "ne smije biti ruskih snaga".