Svijet
0

Merkel otputovala na turneju po Bliskom istoku

FENA
Njemačka kancelarka Angela Merkel, predsjedavajuća Evropske unije, otputovala je iz Njemačke u subotu ujutro na trodnevnu turneju po Bliskom Istoku, gdje očekuje da iskoristi dobre veze svoje zemlje s nekoliko glavnih regionalnih aktera.

Tokom ove turneje, kancelarka, koja treba da se sastane s jordanskim kraljem Abdullahom, izraelskim premijerom Ehudom Olmertom i palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom, želi da "stekne svoju vlastitu sliku" o situaciji na licu mjesta i o načinu pokretanja mirovnog procesa, izjavila je ona, malo prije polijetanja iz Berlina.

"Mnoge stvari su pokrenute" u regionu, rekla je Merkel, pozivajući se na pokretanje mirovne inicijative na samitu Arapske lige u Rijadu, ali ostaje još "težak put" da se pređe da bi se postigao mir, rekla je ona.

Već u subotu, kacelarka Merkel će se sastati s jordanskim kraljem Abdullahom u njegovoj ljetnoj rezidenciji na obali Crvenog mora, zatim odlazi u Izrael, gdje će je u večernjim satima primiti Ehud Olmert na neformalnoj večeri.