Njemačka
0

Merkel očekuje konkretne rezultate procesa integracije stranaca

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Njemačka kancelarka Angela Merkel očekuje konkretne rezultata procesa integracije stranaca u njemačko društvo, a u to spada i cilj po kojem bi do 2012. svako dijete koje u Njemačkoj kreće u školu moralo vladati njemačkim jezikom, rečeno je u četvrtak nakon tzv. Integracijskog sastanka na vrhu koji je treći put na inicijativu njemačke vlade održan u Berlinu.

"Migranti su dio našeg društva i oni se moraju u tom društvu naći", rekla je Merkel nakon skupa. Ona je napomenula da integracija predstavlja više od 400 dosad dogovorenih mjera u svrhu poboljšanja integracije. Ona je isto tako istaknula važnost bolje kontrole postignutih rezultata integracijskog procesa i uvođenja kriterija po kojima bi oni bili mjereni.

"Migranti moraju pokazati da razumiju njemačko društvo", rekla je Merkel.

Vladina povjerenica za pitanje integracije Maria Boehmer izvijestila je o dosad učinjenim koracima zacrtanima na prvom integracijskom samitu 2006.

"Započeto je svih 400 mjera, a neke su već i okončane", rekla je Boehmer. Jedna od najvažnijih mjera, ona po kojoj stranci kao uvjet za stjecanje boravišne dozvole moraju proći tzv. integracijski tečaj na kojem se, osim početnih znanja njemačkog jezika, pruža uvid i u osnove funkcioniranja njemačkog društva, je, prema ocjeni Bohemer, već počela pokazivati rezultate.

Kritiku dosad učinjenog iskazali su predstavnici udruga migranata, sindikata te oporbe.

Posebice je kritiziran manjkav poticaj učenju njemačkog jezika, koji osim loših obrazovnih rezultata rezultira i smanjenim izgledima na tržištu rada, prenijela je Hina.

"Stranci su u dvostruko većoj mjeri pogođeni nezaposlenošću nego osobe bez migrantske pozadine", rekao je predsjednik Savezne radne skupine migrantskih udruga Mehmet Tanriverdi.

Predstavnici oporbene stranke Zelenih kritizirali su vladinu integracijsku inicijativu smatrajući da ona isključivo sadrži zahtjeve upućene useljenicima uz istodobno ograničavanje njihovih prava.

Integracijski samit je inicijativa koju je 2006. pokrenula Angela Merkel a cilj joj je ukloniti propuste glede integracije u prošlosti te poboljšati integraciju stranaca koji žive u ovoj zemlji. U Njemačkoj živi oko 15 miliona stranaca s useljeničkom pozadinom od kojih polovica posjeduje njemačko državljanstvo.