{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Merkel o rješenju za evropski ustav

F
13.2.2007. u 15:42
0
0
Merkel o rješenju za evropski ustav
0
Merkel o rješenju za evropski ustav
Angela Merkel; Foto: Reuters
Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je u utorak u Strasbourgu da je evropski ustav važan zbog izbora 2009. u Evropskom parlamentu jer građani moraju znati za kakvu će Evropu glasati.
"Uvjereni smo da je pitanje ustavnog sporazuma bitno zbog izbora 2009. Njemačka, predsjedavajuća EU-a, učinit će sve da se izradi "mapa puta" kako bi građani znali o kakvoj Evropi treba da glasaju", rekla je Merkel, koja je došla u Strasbourg da prisustvuje inauguralnom govoru novog predsjednika Evropskog parlamenta, svoga sugrađanina Hansa-Gerta Pötteringa.

Pozdravljajući Evropski parlament, Merkelova, koja predsjedava EU-om do 30. juna, pozvala je evropske poslanike da objasne "zašto je Evropa značajna za građane i građanke u globalnom svijetu u kojem je konkurencija postala mnogo teža za sve nas".

Njemačka, predsjedavajuća EU-a, trebala bi da na evropskom samitu u junu predstavi plan rada za izlazak EU-a iz institucionalnog ćorsokaka u koji je duboko uronula nakon odbacivanja ustavnog sporazuma u Francuskoj i Holandiji.

"Njemačka, predsjedavajuća EU-a, ne može doći do rezultata ako je ne podrže sve zemlje članice", naglasio je u istoj debati predsjednik Evropske komisije Jose Durao Barroso.

"Pozivam države članice da pronađu rješenje za ustavni sporazum", rekao je on.

"Ne" na francuskome i holandskom referendumu u proljeće 2005. dovelo je do toga da "neće biti moguće ratificirati isti tekst", priznao je na kraju Barroso.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: