Svijet
0

Merkel: Neusvajanje ustava EU bilo bi historijski promašaj

FENA
Njemačka kancelaraka Angela Merkel ocijenila je u petak u Varšavi da bi neusvajanje evropskog ustava bilo "historijski promašaj". "Nije samo u interesu Evrope nego i svih država članica i građana Evrope da se usvajanje ustava završi uspješno prije narednih evropskih izbora 2009. godine", izjavila je Angela Merkel pred studentima varšavskog univerziteta, javio je AFP.

"Neuspjeh bi bio historijski promašaj", naglasila je ona. "Prošlo je vrijeme razmišljanja. Dolazi vrijeme odluka", dodala je.

"Angažirat ću se da se do kraja njemačkog predsjedavanja Unijom napravim mapa puta za sljedeće etape", izjavila je njemačka kancelarka.

Angela Merkel stigla je u petak u Poljsku radi susreta s poljskim dužnosnicima, s braćom Kaczynski, pokušavajući da ponovo otkravi odnose koji su postali vrlo teški nakon dolaska blizanaca na vlast ujesen 2005.

Odmah po dolasku na aerodrom na je imala kratak susret s premijerom Jaroslawom Kaczynskim, koji je bio na putu za Dansku. Bez obzira ka kratkoću susreta, dvoje šefova vlada je izjavilo da su razmotrili sve bitne tačke s dnevnog reda posjete.

Radi se o bilateralnim odnosima, pitanju američkog proturaketnog štita, koji bi mogao biti djelimično izrađen u Poljskoj, te prijedlogu ponovnog pokretanja evropskog ustava.

Merkel je naglasila u svom kratkom obraćanju novinarima da je u Varšavu doputovala u dvostrukoj ulozi, u svojstvu njemačke kancelarke i predsjedavajuće Evropskom unijom.

Njemačka predsjedava EU-om do kraja juna 2007. Ona je naglasila da je Poljska jedna od glavnih zemalja članica EU-a te da očekuje da se nađu rješenja za glavne neriješene probleme.