Ostaju u Afganistanu
0

Merkel: Nema uslova za povlačenje njemačkih trupa

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je tokom današnje posjete Afganistanu da još nisu stvoreni pravi uslovi da njemački vojnici 2014. godine napuste ovu zemlju.

"Ne mogu da kažem da ćemo u tome uspjeti do 2013. i 2014. godine. Volja postoji i želimo da ostvarimo uspjeh", rekla je Merkelova tokom posjete sjevernom Afganistanu.

Merkelova je, tokom govora u avganistanskom gradu Mazari Šarifu, ocijenila kao "užasan čin" ubistvo 16 civila koje je izvršio američki vojnik u afganistanskoj provinciji Kandahar. 

Njemački mediji javili su danas da je nenajavljena posjeta Merkelove Afganistanu planirana prije ubistva 16 civila, među kojima je bilo i devetoro djece. 

Njemačka kancelarka je u telefonskom razgovoru izrazila saučešće avganistanskom predsjedniku Hamidu Karzaiju.

Njemačka u Afganistanu ima 4.800 vojnika, i to je poslije SAD i Velike Britanije treći po jačini vojni kontingent u Međunarodnim snagama (ISAF).

Broj njemačkih vojnika u Afganistanu trebalo bi da tokom 2013. godine bude smanjen za 400 a ostali treba  da odu do kraja 2014. godine, što je u skladu sa planovima ostalih članica NATO.
Merkelova je danas stigla u nenajavljenu posjetu njemačkim vojnicima u ISAF-u. Ona je posljednji put posjetila Afganistan 2010. godine a ovo je njen četvrti dolazak u tu zemlju.