Svijet
0

Merkel: Nema proširenja EU bez Lisabonskog ugovora

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Njemačka kancelarka Angela Merkel i italijanski premijer Silvio Berlusconi izjavili su danas u Bruxellesu, po završetku samita šefova država ili vlada EU, da dalje proširenje Evropske unije na zemlje zapadnog Balkana neće biti moguće bez ratifikacije Lisabonskog sporazuma koji je Irska odbacila prošle sedmice.

"Ako ne bude Lisabonskog ugovora, neće biti proširenja", izjavila je Merkel i naglasila da se to odnosi i na Hrvatsku.

S druge strane, Berlusconi je ocijenio da "niko ne može dovesti u pitanje ulazak Hrvatske u EU, ali da je korektno reći da je za proširenje na ostale zemlje nužno da Lisabonski sporazum bude ratificiran".

Prethodno je francuski predsjednik Nicolas Sarkozy izjavio da se zalaže za ulazak Srbije u Evropsku uniju, ali da on neće biti moguć bez usvajanja Lisabonskog sporazuma i reforme institucija EU.

"Francuska se zalaže za pristupanje Srbije, koja je puno propatila posljednjih godina, te je potrebno da joj se pošalju pozitivni signali. Ali Srbija će biti dobrodošla tek kada se riješi kriza" u EU nakon irskog odbijanja Lisabonskog sporazuma, izjavio je Sarkozy odgovarajući na pitanje novinara o tome da li bi Srbija mogla da dobije status kandidata za članstvo u EU tokom francuskog predsjedavanja EU u drugoj polovini ove godine.

Sarkozy je izrazio očekivanje da će ta kriza moći da bude okončana prije narednih izbora za Evropski parlament, predviđenih za juni 2009.

Francuski predsjednik je izjavio da "neće biti proširenja EU na zapadni Balkan bez usvajanja Lisabonskog sporazuma, koji je Irska prošle sedmice odbila na referendumu".

"Ako ne bude Lisabonskog sporazuma, onda se vraćamo na sporazum iz Nice koji predviđa Uniju s 27 članica … to znači da nema daljeg proširenja", izjavio je Sarkozy na konferenciji za štampu.

"Francuska se zalaže za proširenje na zapadni Balkan, ali da bi do njega došlo potrebne su nove institucije" koje predviđa Lisabonski sporazum, naglasio je francuski predsjednik.

"Jasno kažem: bez novih institucija EU nema proširenja. Ja jesam za proširenje, ali najmanje što moramo da očekujemo je da EU reformira svoje institucije prije nego što dođe do daljeg proširenja", naglasio je Sarkozy.

On je istakao da će buduće francusko predsjedavanje EU, koje počinje 1. jula, potruditi da EU izađe iz krize u koju je ušla nakon irskog odbijanja Lisabonskog sporazuma.

Sarkozy je naglasio da je dobio uvjeravanja svih preostalih država članica EU, uključujući i Češke Republike, da će nastaviti s procesom ratifikacije Lisabonskog sporazuma.