Njemačka
0

Merkel nema namjeru poslije izbora nastaviti koaliciju sa SPD-om

FENA
Njemačka kancelarka Angela Merkel najavila je godinu dana prije parlamentarnih izbora u Njemačkoj da njezina Kršćansko-demokratska unija (CDU) nema namjeru nastaviti poslije izbora koaliciju sa Socijaldemokratskom strankom Njemačke (SPD), nego da će se boriti za formiranje vlade s Liberalima (FDP),prenose njemački mediji u ponedjeljak.

"Mi se borimo za koalicijsku vladu, ali s drugim partnerom", rekla je Merkel u razgovoru za državnu TV postaju ZDF. Ona je naglasila da je koalicija demokršćanske Unije CDU/CSU i FDP-a "realističan cilj" na parlamentarnim izborima u septembru sljedeće godine.

Merkel je doduše naglasila da je tzv. velika koalicija između demokršćana i socijaldemokrata koja je na vlasti od 2005. "postigla mnogo", ali da CDU ipak stremi suradnji s FDP-om s kojim je Unija CDU/CSU na saveznoj razini vladala od 1982. do 1998.. prenijela je Hina.

I predsjednik CDU-ova koalicijskog partnera SPD-a Kurt Beck izjavio je da je za njega "idealna konstelacija" koalicija SPD-a i stranke Zelenih koja je bila na vlasti od 1998. do 2005.

"Socijaldemokratska koalicija je pripremila teren za sadašnje gospodarske uspjehe Njemačke", rekao je Beck. On je istodobno ponovio da koalicija SPD-a s novoosnovanom Strankom ljevice ne "dolazi u obzir".

Beck je za Merkeličino odbijanje daljnje suradnje s SPD-om objasnio sukobima unutar same Unije CDU/CSU.

"U situaciji kada je odnos između CDU-a i CSU-a sve samo ne dobar najlakše je ukazivati na SPD kao na uzročnika problema", smatra Beck zaključivši da odnos između CDU-a i SPD-a trenutno sliči odnosu "psa i mačke".