|

Merkel: Nema Mediteranske unije

Merkel: Nema Mediteranske unije
0
F
FENA
7.12.2007. u 16:39
0
komentara
0

dijeljenja
Merkel: Nema Mediteranske unije
Njemačka kancelarka Angela Merkel smatra da neće biti Mediteranske unije kako je to predložio francuski predsjednik, već razvoj konsultacija između Evropske unije i regije, izjavio je u petak njen glasnogovornik.
Prije razgovora u četvrtak navečer u Parizu s predsjednikom Sarkozyjem, kancelarka je iznijela strah od projekta koji ne bi bio otvoren za sve zemlje članice i koji bi stvorio "uniju u minijaturi" koja bi mogla biti konkurent Evropskoj uniji, objasnio je glasnogovornik Thomas Steg.

"Unija unutar Unije imala bi nevjorajatno eksplozivno djejstvo, rasteretiti regionalne razlike i stvoriti kao posljedicu uniju Baltičkog mora.

Kancelarka i predsjednik su se dogovorili da neće biti Mediteranske unije ali, zato će Barcelonski proces biti poboljšan", rekao je Steg.

Barcelonski dijalog pridružuje se već godinama priobalnim zemljama Sredozemlja i Sjeverne Afrike te Evropskoj uniji, bez velikog pomaka, priznao je glasnogovornik, stoga on mora poprimiti novi impuls.

Na svojoj zajedničkoj konferenciji za štampu s predsjednikom Sarkozyjem u Parizu Merkel nije sasvim jasno iznijela svoje protivljenje Sarkozyjevom projektu.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.