Svijet
0

Merkel: Nema Mediteranske unije

FENA
Njemačka kancelarka Angela Merkel smatra da neće biti Mediteranske unije kako je to predložio francuski predsjednik, već razvoj konsultacija između Evropske unije i regije, izjavio je u petak njen glasnogovornik.

Prije razgovora u četvrtak navečer u Parizu s predsjednikom Sarkozyjem, kancelarka je iznijela strah od projekta koji ne bi bio otvoren za sve zemlje članice i koji bi stvorio "uniju u minijaturi" koja bi mogla biti konkurent Evropskoj uniji, objasnio je glasnogovornik Thomas Steg.

"Unija unutar Unije imala bi nevjorajatno eksplozivno djejstvo, rasteretiti regionalne razlike i stvoriti kao posljedicu uniju Baltičkog mora.

Kancelarka i predsjednik su se dogovorili da neće biti Mediteranske unije ali, zato će Barcelonski proces biti poboljšan", rekao je Steg.

Barcelonski dijalog pridružuje se već godinama priobalnim zemljama Sredozemlja i Sjeverne Afrike te Evropskoj uniji, bez velikog pomaka, priznao je glasnogovornik, stoga on mora poprimiti novi impuls.

Na svojoj zajedničkoj konferenciji za štampu s predsjednikom Sarkozyjem u Parizu Merkel nije sasvim jasno iznijela svoje protivljenje Sarkozyjevom projektu.