Svijet
0

Merkel: Moramo biti spremni na nove sankcije protiv Irana

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Njemačka kancelarka Angela Merkel ocijenila je da bi se trebalo spremiti za nove sankcije protiv Irana "ako propadnu pregovori o iranskom nuklearnom programu".

"Iran ugrožava izraelsku sigurnost, o kojoj se, po meni, ne može pregovarati", rekla je Merkel. "Iran prijeti regionu, Evropi i svijetu. Mi to moramo spriječiti", dodala je ona u razgovoru za dnevni list Die Welt od ponedjeljka.

"Sankcije protiv Irana podržale su Kina i Rusija. Ne možemo zatvarati oči pred ovom opasnosti. Odlučno tražim da riješimo taj problem diplomatskim putem. Međutim, moramo biti spremni da donesemo nove sankcije ako se Iran ne povinuje", rekla je ona.

Merkel ipak nije govorila o okviru u kojem bi ove sankcije trebale biti donesene. Dok Pariz i Washington vrše pritisak za evropske sankcije, Njemačka kao i Italija šute.

"Iran je prekršio sve obavezujuće rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a i ignorira ciljeve koje je odredila Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA)", naglasila je kancelarka.

Ona će u ponedjeljak razgovarati s ruskim predsjednikom Putinom o pitanju iranskog nuklearnog programa.

U Wiesbadenu su u nedjelju kasno navečer započele njemačko-ruske konsultacije na nivou vlada. Njemačka kancelarka je uoči konsultacija najavila da će se voditi razgovori o "važnim svjetskim temama", osim o odnosu prema Iranu i mogućim sankcijama prema toj zemlji, i o stanju na Kosovu i Zapadnom Balkanu.

Kremlj je najavio da će ruska delegacija tokom konsultacija tematizirati američke planove o raketnom štitu u Evropi kao i njemačku energetsku politiku prema Rusiji.

Konsultacije se završavaju u ponedjeljak u ranim poslijepodnevnim satima, nakon čega ruska delegacije putuje u Iran.