Svijet
0

Merkel i Topolanek očekuju da će Lisabonski ugovor biti ratificiran

FENA
Foto:  Reuters
Foto: Reuters
Njemačka kancelarka Angela Merkel i češki premijer Mirek Topolanek izrazili su optimizam u pogledu EU-ova sporazuma o reformi, Lisabonskog ugovora, izjavivši kako se nadaju da će on biti ratificiran, usprkos prošlotjednom irskom referendumskom "ne".

Topolanek je rekao kako će se parlamentarni ratifikacijski proces nastaviti nakon što češki Ustavni sud donese odluku o tome.

"U svakom slučaju, optimističan sam u tome pitanju", rekao je Topolanek, a Merkel je kazala: "Ako je moj češki kolega optimist, tada sam optimistična i ja."

Merkel, Topolanek i slovački premijer Robert Fico razgovarali su u Berlinu, prije obilježavanja 40. obljetnice Praškoga proljeća, kada je tadašnja čehoslovačka vlada na čelu s premijerom Alexanderom Dubcekom pokrenula reforme širokih razmjera.

Fico je izjavio kako se slovačka vlada snažno zalaže za daljnje proširenje Unije.

U potpunosti podržavamo zamisao o daljnjem proširenju EU-a, posebno kada je riječ o zemljama poput Hrvatske i Srbije, jer EU smatramo jamstvom za dobar ekonomski i socijalni razvoj, no proširenje prvenstveno vidimo kao jamstvo stabilnosti u ovoj evropskoj regiji", rekao je slovački lider.

Merkel i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, prenosi Hina, jasno su dali na znanje da se proširenje Evropske unije ne može nastaviti dok svih 27 članica Unije ne ratificira Lisabonski ugovor.