Sklapanje vlade
22

Merkel i SPD postigli dogovor o nacrtu koalicijskih pregovora

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Konzervativci njemačke kancelarke Angele Merkel i Socijaldemokrati (SPD) usuglasili su se nakon cijelonoćnih razgovora s četvrtka na petak oko nacrta zvaničnih koalicijskih pregovora, saopćili su stranački izvori, jačajući šanse za okončanje višemjesečne političke neizvjesnosti.

Sporazum između stranačkih i parlamentarnih čelnika trebao bi otvoriti put za detaljne pregovore u narednim sedmicama, prekidajući neizvjesnost koja je oslabila njemačku ulogu u međunarodnim odnosima i izazvala je pitanje koliko će dugo Merkel ostati na položaju.

Nakon 24-satnih razgovora, šestero stranačkih čelnika predstavilo je plan na 28 stranica stranačkim članovima, saopćili su izvori.

Oslabljena lošim izbornim rezultatom u septembru, Merkel se okrenula ljevičarskom SPD-u kako bi obnovila njihovu takozvanu "veliku koaliciju" nakon novembarske propasti razgovora o trostranačkoj koaliciji sa Zelenim i Slobodnim demokratima (FDP).

Kancelarki, koja uživa mnogo veće poštovanje u inostranstvu zbog svojih više od 12 godina na vlasti, potrebni su razgovori kako bi izbjegla dodatno slabljenje njenog ličnog autoriteta i njemačkog međunarodnog uticaja.

Najveća evropska ekonomija i posrednik u velikim međunarodnim krizama, Njemačka je od ključnog značaja za evropsku politiku. Partneri Berlina s nestrpljenjem očekuju novu njemačku vladu kako bi pomogla u napredovanju pregovora o Brexitu, reformi eurozone i diplomatskim inicijativama EU.

Merkel je vladala u koaliciji sa SPD-om u dva od tri svoja mandata, uključujući i u posljednjem parlamentarnom sazivu u periodu 2013-2017. Njihovo ponovno partnerstvo još je neizvjesno. Čelnici SPD-a tek trebaju dati zeleno svjetlo za pregovore na stranačkom kongresu planiranom za 21. januar.

Brojni članovi SPD-a strahuju da će zajednička vladavina s konzervativcima dodatno oslabiti njihovu stranku nakon što je pretrpjela najlošiji izborni rezultat u septembru od osnivanja savremene Savezne Republike Njemačke u 1949.

Kevin Kuehnert, čelnik mladeži SPD-a, izjavio je u četvrtak da planira ‘NoGroKo' turneju širom Njemačke kako bi uvjerio stranačke delegate da glasaju protiv velike koalicije, prenosi Reuters.