Svijet
0

Merkel i Sarkozy postigli dogovor o zaštiti klime i životne sredine

FENA
Foto: AFP/DDP
Foto: AFP/DDP
Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy su sinoć u Straubingu u Bavarskoj postigli dogovor o zaštiti klime i životne sredine od zagađenja, prije svega onih izazvanih ispušnim gasovima iz automobila.

Delegacije vlada iz Berlina i Pariza su, tri sedmice prije francuskog predsjedavanja Evropskom unijom (EU), prema navodima medija, podržale plan Evropske komisije da od 2012. ograniči ispušni ugljendioksid iz automobila na 120 grama po kilometru.

Francusko-njemačke vladine konsultacije održavaju se od 2003. dvaput godišnje.

Njemački mediji podsjećaju da je partnerstvo dviju zemalja u proteklih 50 godina bilo odlučujuće da EU postane najuspješnija integracija u historiji čovječanstva.

Njemačka je najveća članica EU i njena najmoćnija privredna sila, dok joj je Francuska uz bok.

Kancelarka Merkel je, poslije njemačko-francuskih vladinih konsultacija na kojima su učestvovali i šefovi diplomatija dviju zemalja Frank-Walter Steinmeier i Bernard Kouchner, kao i nekoliko drugih članova vlade, naglasila da su Njemačka i Francuska pokazali sposobnost za djelovanje.

Sarkozy je rekao da je Francuskoj tokom njenog šestomjesečnog predsjedavanja EU, koje počinje 1. jula, potrebna Njemačka.

„Mi imamo namjeru da radimo zajedno s Njemačkom i njenim kancelarom“, rekao je Sarkozy.

Francuski predsjednik je također izrazio razumijevanje za interese Njemačke da, kada je riječ o zaštiti životne sredine, izbjegne velika opterećenja za automobile visoke klase kao što je mercedes.

Merkel je, pak, naglasila da će paket o zaštiti klime imati veoma važnu ulogu tokom francuskog predsjedavanja EU.

Sarkozy se založio za veće korištenje atomske energije, koja će, s obzirom na eksploziju cijena gasa i nafte, kako je rekao, biti "rješenje za budućnost“.