Njemačka
0

Merkel i Medvedev razgovarat će o ubistvu Estemirove

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Ruski predsjednik Dimitrij Medvedev i njemački kancelar Angela Merkel bi tokom susreta u dvorcu Schleißheim kod Minhena, trebalo da razgovaraju o ubistvu Natalije Estemirove, aktivistkinje koja je istraživala kršenje ljudskih prava u Čečeniji, najavljuju u četvrtak njemački mediji.

Merkel i Medvedev će, kako je saopćeno iz vlade u Berlinu, razgovarati o bilateralnim i vanjskopolitičkim temama, privrednoj i finansijskoj krizi, spriječavanju klimatskih poremećaja, iranskom nuklearnom programu, situaciji u Severnoj Koreji i blisko - istočnom mirovnom procesu.

Jedna od dominantnih tema o kojima će dvoje političara razgovarati bit će, kako se ocjenjuje, privredna saradnja dve zemlje.

Medvedev je u četvrtak doputovao u Njemačku, gdje ga je, uz najviše vojne počasti, dočekala kancelarka Angela Merkel u dvorcu Schleißheim kod Minhena.

Poslije bilateralnih razgovora i učešća na 11. njemačko-ruskim konsultacijama, Medvedev i Merkelova će učestvovati i na završnici ''Peterburškog dijaloga'', koji se ovog puta održava u Minhenu.

Kada je riječ o''Peterburškom dijalogu'', mediji podsjećaju da su taj forum prije devet godina ustanovili tadašnji ruski predsjednik Vladimir Putin i njemački kancelar Gerhard Schröder.

Taj forum utemeljen je u cilju unaprijeđenja ukupnih njemačko-ruskih odnosa i održava se jednom godišnje, naizmjenično u Rusiji i Nemačkoj, prenosi Tanjug.