|

Merkel i kralj Abdullah razgovarali o palestinskoj državi

Merkel i kralj Abdullah razgovarali o palestinskoj državi
0
F
FENA
14.11.2007. u 17:02
0
komentara
0

dijeljenja
Merkel i kralj Abdullah razgovarali o palestinskoj državi Foto: AFP
Njemačka kancelarka Angela Merkel i jordanski kralj Abdullah II izrazili su u srijedu u Berlinu nadu da će buduća međunarodna konferencija o Bliskom istoku u Annapolisu, blizu Washingtona, završiti dogovorom o stvaranju palestinske države koja će živjeti u miru s Izraelom.
Njemačka i Jordan smatraju da je potrebno "podržati proces koji će omogučiti rješenje 'dviju država', sa stvaranjem nezavisne, dermokratske i pouzdane palestinske države, koja će u miru i sigurnosti živjeti pored Izraela i njegovih susjeda", navodi se u zajedničkom saopćenju objavljenom nakon susreta Merkelove s jordanskim kraljem.

"Nadamo se da će Annapolis otvoriti vrara ka konačnom dogovoru Izraelaca i Palestinaca te dovesti do mira i stabilnosti u regiji", rekao je kralj Abdullah novinarima, prenio je AFP.

"Vidimo da ima ozbiljnih napora svih strana kako bi konferencija u Annapolisu uspjela", ocijenila je Merkel, rekavši da će međunarodni sastanak predviđen sljedećih sedmica u SAD-u "dovesti do dugoročnog rješenja".

Kancelarka Merkel je naglasila "veliku usglašenost u stavovima između Njemačke i Jordana" o ovim pitanjima te zahvalila kralju Abdullahu na njegovom "neumornom angažiranju za mir u regiji".
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.