Merkel i Cowen optimistični oko Lisabonskog ugovora

F
FENA
4.12.2008. u 10:08
0
0
Merkel i Cowen optimistični oko Lisabonskog ugovora
0
Merkel i Cowen optimistični oko Lisabonskog ugovora Foto: Reuters
Njemačka kancelarka Angela Merkel iskazala je nakon sastanka s irskim premijerom Brianom Cowenom u srijedu navečer u Berlinu uvjerenost da će irska vlada pronaći načina za prevladavanje krize oko odbijanja Lisabonskog ugovora.
"Imam povjerenja u irsku vladu i vjerujem da će ona učiniti sve kako bi zajedno s nama djelovala na napretku evropskog procesa", rekla je Merkel nakon susreta s Cowenom.

Merkel je najavila da će na evropskom samitu sljedeće sedmice, osim tema prevladavanja finansijske i gospodarske krize te zaštite klime, Njemačka i Irska zajednički potaknuti i temu Lisabonskog ugovora.

"Njemačka i Irska će i dalje tijesno zajednički sarađivati na rješavanju ovog problema", rekla je Merkel.

Cowen je zaključio da rješenje problema vezanog za Lisabonski sporazum predstavlja "veliki izazov" za Irsku i za Evropu.

Irski premijer je najavio da će na evropskom samitu sljedeće sedmice iznijeti prijedloge za rješenja problema koji, kako je rekao, moraju uzeti u obzir zabrinutost i interese Iraca. On je istovremeno naglasio da rješenje mora biti prihvatljivo i za cijelu Evropu.

"Uvjeren sam da ćemo sljedeće sedmice učiniti pomake", rekao je Cowen.

Irski građani su na referendumu u junu odbacili Lisabonski ugovor, što je dovelo do krize i otvorilo pitanja unutarnjeg ustroja i proširenja Evropske unije.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: