Svijet
0

Merkel i Brown predlažu održavanje konferencije o Afganistanu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Njemačka kancelarka Angela Merkel i britanski premijer Gordon Brown zatražili su da se o Afganistanu održi međunarodna konferencija prije kraja godine.

Govoreći u nedjelju na zajedničkoj konferenciji za štampu u Berlinu, Brown je rekao da bi cilj skupa bilo ohrabrivanje afganistanske policije, vojske i stanovništva da preuzmu veću odgovornost za budućnost svoje zemlje.

Dodao je da bi se na konferenciji okupili budućća afganistanska vlada, Ujedinjene nacije i NATO.

"Svi smatramo da je važno, osam godina nakon intervencije u Afganistanu, izvršiti pritisak i pronaći način da Afganistance uvjerimo da postupno moraju preuzeti odgovornost" za zemlju, rekla je Merkel.

Ona je zatražila da se hitno otvori istraga o zračnom napadu u sjevernom Afganistanu.

Izvještava se da je u napadu, koji je naredio njemački kontingent mirovnih snaga, ubijeno najmanje 70 ljudi među kojima je bilo i civila. Angela Merkel je rekla da će joj "biti veoma žao" ako se ustanovi da su u napadu ubijeni civili, prenio je BBC.

U međuvremenu nepotpuni rezultati s predsjedničkih izbora u Afganistanu pokazuju da je predsjednik Hamid Karzai povećao vodstvo, usprkos tome što su rezultati 447 izbornih mjesta poništeni nakon istrage o neregularnostima tokom glasanja.

Nakon prebrojane tri četvrtine glasova, Karzai ima 48,6 posto, a njegov glavni protukandidat, bivši ministar vanjskih poslova Abdullah Abdullah 31,7 posto glasova.

Da bi pobijedio, predsjednički kandidat mora osigurati najmanje 50 posto glasova, plus jedan, kako bi izbjegao drugi krug glasanja.

Glasanje 20. augusta proteklo je u atmosferi optužbi u vezi sa namještanjem izbora. Izborna komisija dobila je više od dvije hiljade žalbi u vezi s neregularnostima tokom glasanja, u zemlji sa 28.000 glasačkih mjesta.

Abdullah je u subotu upozorio da bi "državno lažiranje" izbora moglo dovesti do nestabilnosti u zemlji i apelirao na međunarodnu zajednicu da intervenira.

Abdullahovo uporište je na sjeveru, među Tadžicima, dok je Karzaijeva baza na jugu, kojim dominiraju Paštuni.

Dopisnik BBC-a u Kabulu kaže da će Karzai vjerovatno uspjeti da prijeđe prag od 50 posto glasova, s obzirom da preostali neprebrojani glasovi dolaze s juga zemlje.