Svijet
0

Merkel i Abe za smanjenje emisije štetnih plinova

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Njemačka kancelarka Angela Merkel i japanski premijer Shinzo Abe založili su se u srijedu za globalni sporazum kojim bi bilo smanjeno ispuštanje plinova s učinkom staklenika i pozlvali na blisku saradnju u borbi protiv terorizma.

"Još uvijek očekujemo teške pregovore u periodu koji će prethoditi sljedećem samitu Grupe osam najrazvijenijih zemalja (G-8), čiji će domaćin biti Japan, i očekujemo da će japanska vlada igrati veoma važnu ulogu" u smanjivanju emisije štetnih plinova, rekla je njemačka kancelarka, koja boravi u trodnevnoj posjeti Japanu.

I Japan i Njemačka zalažu se za plan kojim bi se emisija ovih plinova smanjila za 50 posto do 2050. godine, navela je agencija AP.

Kada je u pitanju sigurnost, Abe je rekao da će se založiti za proširenje japanske vojne misije, prije svega osiguravajući logističku podršku u Indijskom okeanu snagama koje sudjeluju u međunarodnoj misiji u Afganistanu.

"U ratu protiv terorizma snabdjevanje gorivom koje osigurava Japan u Indijskom okeanu pruža ključnu podršku njemačkoj mornarici. Objasnio sam njemačkoj kancelarki da Japan planira uvjeriti protivnike da je potrebno proširiti podršku", rekao je on.

Merkel je pozdravila nastavak japanskih aktivnosti u Indijskom okeanu, ocijenivši da je važno "ne pokleknuti pred teroristima".

Kancelarka Merkel doputovala je u Japan nakon četverodnevne posjete Kini, gdje je s domaćinima, predsjednikom Huom Jintaom i premijerom Wenom Jiabaom, razgovarala o ljudskim pravima, trgovini, ekologiji i autorskim pravima.