{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Merkel građanima poručila da će 2009. biti teška

F
FENA
26.11.2008. u 16:23
0
0
Merkel građanima poručila da će 2009. biti teška
0
Merkel građanima poručila da će 2009. biti teška
Foto: Reuters
Njemačka kancelarka Angela Merkel u srijedu je tokom glavne rasprave o proračunu u Bundestagu pozvala građane Njemačke da se pripreme na gospodarski tešku godinu te je istovremeno isključila mogućnost smanjivanja poreza radi oživljavanja gospodarstva.
"Godina 2009. bit će godina loših vijesti, ali zato gradimo most kako bismo prebrodili nevolje i kako bi već 2010. bila bolja", rekla je Merkel u Bundestagu tokom glavne rasprave o proračunu za sljedeću godinu.

Upozorila je da su njemačko i svjetsko gospodarstvo u "najtežoj krizi posljednjih desetljeća" te je zaključila kako je Njemačka u prošlosti prebrodila mnogo gora razdoblja. Istaknula je pozitivna gospodarska kretanja posljednjih godina, poput kontinuiranog pada broja nezaposlenih i konkurentnosti njemačkoga gospodarstva na svjetskom tržištu, dodajući kako vjeruje da će "već 2010. biti bolja".

"Njemačka je jaka i zato ćemo i ovaj put prebroditi teškoće", rekla je Merkel, dodajući da je u ovom trenutku Njemačkoj potrebna politika "mjere, umjerenosti i političke razboritosti". U tu, istaknula je, spada i odbijanje zahtjeva za sniženje poreza koji u posljednje vrijeme stižu na adresu savezne vlade.

"Svako sniženje poreza neizbježno donosi i skorašnje povećanje poreza jer to ide jedno s drugim", rekla je Merkel, odbijajući zahtjeve opozicije i nekih dijelova demokršćanske unije za smanjenje poreza, a ponajprije poreza na dodanu vrijednost. Merkel je izjavila kako njezina vlada ostaje kod prvobitnog cilja o uravnoteženom proračunu do 2011.

Opozicija je tokom glavne parlamentarne rasprave o proračunu, koja tradicionalno služi kao osnova za obračun opozicije i vlade, kritizirala gospodarski smjer demokršćansko-socijaldemokratske vlade Angele Merkel te je kancelarki prebacila "nedoraslost situaciji".

"Nama ne treba vlada koja će građanima uljepšavati stanje, nego vlada koja čini odlučujuće pomake", rekao je Guido Westerwelle, predsjednik najjače opozicijske stranke - Liberalno demokratske stranke (FDP). On je od vlade zatražio da promijeni tvrdokorno stajalište u vezi sa smanjenjem poreza.

Državni proračun za 2009. predviđa troškove od 290 milijardi eura te novi dug od 18 milijardi eura, osam milijardi više od prvobitnog nacrta koji je učinjen prije financijske krize.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: