Svijet
0

Merkel: Evropi je potrebno "ponovno osnivanje"

FENA
Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je u četvrtak na "ponovno osnivanje" Evropske unije, ocjenjujući da je ona uvijek bila sposobna promovirati demokratske vrijednosti koje predstavljaju njeno naslijeđe u svijetu. Kancelarka je danas u Bundestagu, prvi put otkad je došla na tu dužnost, održala govor o evropskoj politici.

"Novo uspostavljanje EU je neophodnije nego ikada", rekla je konzervativna kancelarka pred poslanicima u Bundestagu, objašnjavajući da se "superiornost" evropskog ideala potvrdila u odnosu na komunistički sistem, te da bi se on mogao ponovo dokazati u odnosu na globalizaciju i pojavu novih sila na drugim kontinentima.

Evropa mora pokazati svijetu da ona može braniti "politiku usklađenu sa svojim koncepcijama", insistirala je ona u svom obraćanju. Njemačka bi trebalo da preuzme predsjedavanje EU-omu prvom polugodištu 2007.

"Evropska unija također treba da vodi politiku koja zna razlikovati važno od sporednoga", dodala je kancelarka, ocjenjujući da bi 25 posto birokratskih propisa trebalo ukinuti za dobrobit Evropljana, što bi značilo "revolucionarni iskorak".

Evropa također mora "građanina staviti u centar svojih briga", rekla je ona, naglasivši da "Evropa nije samo zajednica ciljeva, ali se uvijek temeljila na zajedničkim vrijednostima".

Merkel je također ponovila da je Evropi "apsolutno potreban ustav", a što se tiče daljnjeg proširenja ona se izjasnila za oprezan pristup.

"Ono što je obećano mora biti izvršeno", rekla je ona o priključenju Bugarske i Rumunije, ali se "nedostaci ne smiju skrivati pod tepih" i priključenje "se ne mora obaviti po bilo koju cijenu", zaključila je ona.