Svijet
0

Merkel: EU podržava bliskoistočne mirovne razgovore

FENA
Angela Merkel
Angela Merkel
Tokom svoje prve posjete Bliskom istoku njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je izraelske i palestinske čelnike da ne propuste priliku za ponovni početak pregovora, nakon što su arapske države oživjele svoju mirovnu ponudu jevrejskoj državi.

Merkel je također pozvala Iran da odmah oslobodi 15 britanskih vojnika i marinaca zarobljenih u Perzijskom zaljevu 23. marta.

"Britanija ima punu podršku Evropske unije", kazala je ona u svom govoru na Jevrejskom univerzitetu. "Zahtijevamo hitno oslobađanje 15 britanskih vojnika", kazala je, javlja AP.

Merkel, koja se sastala s izraelskim i palestinskim vođama u nedjelju, kazala je da su Evropljani spremni dati podršku, ali da će na kraju dvije strane morati same riješiti međusobne probleme.

"Evropljani ne smiju pretpostavljati da mogu nametnuti rješenje. Ne možemo i ja to neću uraditi. "U okviru svojih mogućnosti, voljela bih podržati dvije strane na putu do mira", kazala je ona.

Njezina posjeta uslijedila je nakon što je arapski svijet ponovo ponudio Izraelu priznavanje u zamjenu za teritoriju. Otada se bliskoistočni kvartet - SAD, EU, UN i Rusija - nada da će organizovati sastanak sa umjerenim arapskim državama, Izraelom i Palestincima prije ljeta.

Merkel, koja sada predsjedava Evropskom unijom, ima važnu ulogu u "kvartetu".