Svijet
0

Merkel doputovala u posjetu Rusiji

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Njemačka kancelarka Angela Merkel doputovala je u subotu u Moskvu na razgovore s novoizabranim ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevom, tokom kojih će, kako se očekuje, izraziti zabrinutost u vezi s pravednosti održanih predsjedničkih izbora.

Merkel, prva strana čelnica u posjetu Rusiji otkad je Medvedev pobijedio na izborima, također će procijeniti izglede za bilo kakav zaokret politike kada novi predsjednik, nasljednik Vladimira Putina, preuzme dužnost u maju.

Putin i Medvedev odvojeno će se sastati s Merkel i razgovarat će o temama kao što su Iran, Kosovo, opskrba Evrope plinom i jačanje bilateralne trgovine.

"Čelnici će razmotriti rusko-njemačke odnose s naglaskom na osiguravanje kontinuiteta i budućeg razvoja veza", rekao je je dužnosnik Kremlja, a prenijela agencija Itar-Tass.

Očekuje se da će njemačka kancelarka otvoreno govoriti o izborima za koje su posmatrači i opozicijske skupine ustvrdili da nisu bili pošteni. Međutim, Putin je izjavio da su izbori bili u potpunosti u skladu s ruskim ustavom.

"Kancelarka će sigurno postaviti pitanje... provođenja izbora, na koje gledamo kritički", rekao je glasnogovornik Ulrich Wilhelm.