Svijet
0

Mercedes Brežnjeva prodan za više od 100.000 eura

FENA
Luksuzni "mercedes" koji je pripadao bivšem sovjetskom čelniku Leonidu Brežnjevu prodan je proteklog vikenda za 103.600 eura na aukciji koju je na internetu organizirala njemačka porezna uprava.

Automobil proizveden 1966. godine, s punim komforom koji podrazumijeva i mini bar, postao je vlasništvo jednog Nijemca, izjavio je glasnogovornik regionalnog ministarstva finansija u Brandenburgu, nedaleko od Berlina.

Vozilo koje je prešlo više od 90.000 kilometara bilo je procijenjeno na 105.000 eura.

Nakon uzbudljive priče čiji svi detalji nisu poznati, automobil s registarskom tablicom na ime sovjetske tajne službe KGB u Njemačku je stigao 1990-ih godina kada je postao vlasništvo njemačke porezne uprave nakon zapljene.

Leonid Brežnjev, na čelu SSSR-a od 1964. do 1982. godine, bio je veliki ljubitelj lijepih automobila. Pored ovog "mercedesa", generalni sekretar nekadašnje sovjetske Komunističke partije imao je i Maserati, Caddilac i čak jedan Rolls-Royce, piše list Der Spiegel na svojoj internet stranici, prenijele su agencije.

U to vrijeme sovjetski građani ništa nisu znali o Brežnjevljevoj ljubavi prema lijepim automobilima sa Zapada jer se za zvanične prilike uvijek vozio u automobilima sovjetske proizvodnje.