Potomci stradalih na kruzeru
28

Memorijalno putovanje povodom 100-godišnjice potonuća Titanica

SRNA
Pred polazak Balmorala (Foto: AFP)
Pred polazak Balmorala (Foto: AFP)
Potomci oko 1.500 ljudi poginulih u nesreći broda "Titanic" prije 100 godina su među putnicima na kruzeru koji je iz Velike Britanije isplovio danas ka posljednjoj destinaciji zlosrećnog broda.

Neki su obukli kostime iz tog vremena, uključujući krzno i šešire sa perjem kao i odjela i šešire za muškarce prije ukrcavanja na "MS Balmoral" u Sauthemptonu na jugu Engleske.

   Putnici su se pordali na palubi i mahali dok se brod odmicao od luke skoro 100 godina nakon što je "Titanic" krenuo na prvo putovanje iz Sauthemptona za New York.

   Brod "Titanic" smatran je za nepotopljvi, ali je, ipak, propao u ledene vode Atlantika kod Newfoundland  15. aprila 1912. godine, nakon što je udario u ledeni brijeg.

   Spašeno je oko 700 ljudi, ali je bilo premalo čamaca za spašavanje da bi se spasili i ostali.

   Najpoznatija nesreća na moru ne prestaje od tada da fascinira ljude što objašnjava zašto su putnici iz 28 zemalja spremni da plate 8.000 funti (13. 000 dolara) da bi bili putnici na memorijalnom krstarenju koji organizuje britanska turistička agencija.

   "Balmoral" će ploviti tragom "Titanica" pored Šerburga u Francuskoj a zatim do Koba u Irskoj prije nego dođe do mjesta gdje je potonuo.
   Nakon toga, 15. aprila na tom mjestu biće održana komemoracija povodom 100 godina od nesreće.

   Organizatori kažu da je 1.309 putnika rezervisalo karte za memorijalno putovanje.

   Iako je "Balmoral" moderan brod ovo 12-dnevno memorijalno putovanje pokušaće da dočara atmosferu tog vremena sa jelima i muzikom, dok će eksperti držati predavanja o "Titanicu".

   U isto vrijeme tri de verzija "Titanica" Jamesa Cameruna iz 1997. godine pojavio se u javnosti na 100. godišnjicu potonuća luksuznog broda.

   U međuvremenu, agencija UN za kulturu UNESKO donijela je odluku da se olupina broda "Titanic" stavi pod zaštitu.

   Agencija navodi da je više od 700 ronilaca posjetilo to mjesto, 4.000 metara ipod površine kod obale Kanade.
   Brod će potpasti pod Konvenciju o zaptiti podvodnog kulturnog blaga iz 2001, odmah nakon 100-godišnjice 15. aprila.

   Cilj konvencije je da spriječi nenaučno ili neetičko eksploatisanje.