Poljska
0

Memorijalni centar Auschwitz zatvoren zbog poplava

FENA
Situacija u centralnoj Evropi se pogoršava zbog obilnih kiša koje padaju već skoro sedmicu dana, tako da je zatvoren i memorijalni centar Auschwitz-Birkenau kako bi se njegova arhiva spasila od poplava.

Memorijalni centar, koji godišnje obiđe milion posjetilaca, zatvoren je, a povijesna dokumenta i predmeti koji su pripadali logorašima tog nacističkog logora smrti prenijeti su na više spratove centra kako bi bili sačuvani, javio je AP.

Skoro 2.000 osoba je evakuisano iz svojih domova u Poljskoj zbog poplava. U toj zemlji su u ponedjeljak poginule dvije osobe, a u utorak tri, među kojima i jedan od više hiljada vatrogasaca koji učestvuju u spasilačkim operacijama.

Jedan od glavnih mostova u Krakovu je zatvoren za saobraćaj jer je rijeka Visla nadošla skoro do mosta.

U Poljskoj su poplavljene njive, putevi i dijelovi željezničke pruge. Jak vjetar je rušio električne stubove, a zatvoreno je pet željezničkih pruga i oko 50 puteva.

Poljski premijer Donald Tusk obišao je poplavljena područja i razgovarao s ugroženim stanovništvom.

U Mađarskoj, na sjeveroistoku zemlje angažovano je oko 1.500 osoba na odbrani od poplava. Oko 50 puteva zatvoreno je u toj zemlji zbog poplava i klizišta.

Zbog nabujalih voda i snažnih vjetrova željeznički saobraćaj je poremećen u mnogim dijelovima Mađarske, a nekoliko gradova na sjeveroistoku zemlje su odsječeni. Do sada je više od 1.400 osoba evakuisano iz svojih domova.

Na sjeverozapadu Češke grad Trubki je poplavljen i djelimično evakuisan.

U Slovačkoj je vlada poslala 3.700 vojnika da pomogne službama za vanredne situacije u najteže pogođenim oblastima na istoku i sjeverozapadu te zemlje.