Svijet
0

Memorandum o Brexitu kritikuje premijerku May da "razvlači odluke"

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Britanija nema širokog plana za Brexit i oko strategije za napuštanje Evropske unije ne bi se moglo dogovoriti ni u narednih šest mjeseci, sudeći po memorandumu koji je procurio u javnost i u čiji uvid su došli BBC i The Times.

Dokument, koji je konsultant pripremio za vladin ured, navodi da vladine službe rade na više od 500 projekata povezanih za Brexit i da bi to moglo zahtijevati dodatnih 30.000 civilnih službenika.

Ured premijerke Theres May nije priznao navode iznesene u memorandumu.

"To nije vladin izvještaj i mi ne priznajemo navode iznesene u njemu. Fokusirani smo na posao ispunjenja Brexita i da ga učinimo uspješnim", izjavio je portparol ureda May.

Pod nazivom "Novi podaci o Brexitu" i datiran na 7. novembar, memorandum kritikuje May zbog tendencije da "razvlači odluke u detalje i da sama rješava stvari", javili su u utorak BBC i Times.

U njemu se navodi da nema zajedničke strategije Brexita zbog podjela između ministra vanjskih poslova Borisa Johnsona, ministra trgovine Liama Foxa i ministra Brexita Davida Davisa s jedne, i ministra finansija Phillipa Hammonda i ministra ekonomije Grega Clarka s druge strane.

Dokument također navodi da će "veliki igrači" u industriji najvjerovatnije "uperiti pištolj u čelo vlade" kako bi dobili uvjeravanja slična onima koja su pružena proizvođaču automobila Nissan da neće imati posljedica od Brexita, prenosi Reuters.

May je obećala povući Član 50 Lisabonsklog sporazuma, kojim se pokreću dvogodišnji pregovori o napuštanju EU, do kraja marta ali je do sada malo govorila o svojim planovima za buduće britanske odnose s blokom, prenosi Reuters.