Premijerka Italije
49

Meloni danas predstavlja plan pomoći Africi u zamjenu za suzbijanje ilegalnih migracija

A. Ku.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Italijanska premijerka Giorgia Meloni najavila je da će objaviti veliki plan koji se odnosi na Afriku nastojeći da svoju zemlju pozicionira na čelo evropske saradnje na afričkom kontinentu u zamjenu za suzbijanje ilegalnih migracija.

Takozvani “Mattei plan”, nazvan po Enriku Matteiju, osnivaču naftne kompanije Eni, biće predstavljen danas u Rimu brojnim liderima iz Afrike i Evrope, uključujući predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Leyen.

Meloni je najavila plan za Afriku nakon što je njena krajnje desničarska vlada preuzela dužnost u oktobru 2022. godine, s glavnim ciljem transformacije Italije u energetsko čvorište dok se Evropa odvikavala od ruskog gasa.

Nacrtom od novembra prošle godine se previđa, kako da je Meloni opisla,a da Italija zauzme nepredatorski pristup pomoći afričkim zemljama u oblastima uključujući obrazovanje, zdravstvo, izvoz i infrastrukturu.

Prioritet za Meloni u zamjenu za pomoć afričkim ekonomijama da prosperiraju je zaustavljanje priliva migranata iz Afrike, što je izborno obećanje koje do sada nije uspjela ispuniti.