Posljedice razvoda
66

Melinda Gates više neće donirati većinu bogatstva fondaciji koju je osnovala s bivšim suprugom

B. R.
Melinda French Gates i Bill Gates (Foto: EPA-EFE)
Melinda French Gates i Bill Gates (Foto: EPA-EFE)
Melinda French Gates, bivša supruga multimilijardera Billa Gatesa, ne planira više davati veći dio bogatstva fondaciji koju je osnovala s bivšim suprugom.

Prema pisanju Wall Street Journala (WSJ), French Gates namjerava bogatstvo donirati dobrotvornim organizacijama te se na to odlučila dok je trajao proces razvoda s jednim od osnivača kompanije Microsoft.

Bivši supružnici su se 2010. obavezali da će većinu svog bogatstva donirati kroz fondaciju koja je nazvana po njima dvoma - Fondacija Billa i Melinde Gates. To je bio slučaj sve do prošle godine, kada su se i razveli.

Za napomenuti je da je multimilijarder Warren Buffet inicirao to da drugi bogataši doniraju više od polovine svog bogatstva, a inicijativa je nazvana Giving Pledge. Među onima koji su je podržali bili su nekadašnji supružnici Gates.

French Gates je u novembru prošle godine poručila da je apsurdno da je mnogo bogatstva koncentrisano u rukama jedne osobe te da je odgovorno donirati bogatstvo. Tada nije precizirala kojim organizacijama će donirati novac.

Fondacija Gates je filantropska organizacija čija zadužbina iznosi 50 milijardi dolara. French Gates je i do sada donirala novac kroz neke druge dobrotvorne organizacije. Još je dopredsjedavajuća spomenute fondacije, ali je pristala na to da će do kraja sljedeće godine odstupiti s ove funkcije ako više ne mogne sarađivati s Billom.

Bill Gates je istakao da će ostati posvećen tome da većinu bogatstva donira te da mu je fondacija glavni filantropski prioritet, prenosi Al Jazeera English.