|

Meksiko: Zbog poplava opća mobilizacija

Meksiko: Zbog poplava opća mobilizacija
0
F
FENA
3.11.2007. u 12:33
0
komentara
0

dijeljenja
Meksiko: Zbog poplava opća mobilizacija
U Meksiku traje opća mobilizacija kako bi se pomoglo stotinama hiljada unesrećenih u poplavama koje su zahvatile države Tabasco i Chiapas na jugu zemlje.
Prema službenim podacima poginule su dvije osobe, ali je stanje kritično na 80 posto teritorija Tabasca i moglo bi se pogoršati uz novi hladni val praćen kišama.

“U državi Tabasco, velikoj poput Belgije s 2,1 miliona stanovnika u poplavama je zahvaćeno milion ljudi”, rekao je predstavnik organizacije World Vision u Meksiku. Uništeni su svi usjevi. U državi Chiapas 100.000 ljudi je izolirano nakon urušavanja cesta i mostova.

Meksički predsjednik Felipe Calderon mobilizirao je kopnenu vojsku i saveznu policiju kako bi pokušali spriječiti pljačke. Mornarica već opskrbljuje grad Villahermosu, a zrakoplovi C-130 od petka ujutro dovoze liječnike, lijekove i opremu za pomoć, a u pružanju pomoći sudjeluju i kamioni i deseci helikoptera, javile su u subotu agencije.

Posrijedi je jedna od najtežih prirodnih katastrofa u povijesti Meksika, a predsjednik Calderon je u petak otkazao putovanje previđeno od 6. do 8. novembra u Panamu, Kolumbiju i Peru.

Prema službenim podacima poplave su zahvatile 855 mjesta. U Villahermosi su nabujale rijeke Grijalva i Carriazal probile nasip u noći između četvrtka i petka i poplavile tri četvrtine grada sa 750.9000 stanovnika, koji je sada poptuno izoliran.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.