Iz četvrtog pokušaja
1

Meksiko uhapsio šefa obezbjeđenja kartela: Žrtve je mučio i bacao tigrovima

I. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Američka vlada je zahvalila Meksiku na hapšenju šefa sigurnosti kartela Sinaloa.

Ministar odbrane Luis Cresencio Sandoval rekao je da je Nestor Isidro Perez Salas, koji je uhapšen u srijedu, naredio napad 2019. godine na nečuvano stambeno naselje u kojem su živjele porodice vojnika.

"On je naredio napad na naše porodice", rekao je Sandoval.

Napad 17. oktobra 2019. bio je rezultat neuspjelog pokušaja da se uhvati vođa kartela Sinaloa Ovidio Guzman, jedan od sinova zatvorenog narko-bosa Joaquina "El Chapa" Guzmana. Perez Salas je bio šef obezbjeđenja Guzmana i njegove braće, koji su poznati kao "Chapitos".

Vojnici su uhvatili Guzmana, ali im je kasnije naređeno da ga oslobode kako bi izbjegli krvoproliće.

Kako bi izvršili pritisak na vojsku da oslobodi Guzmana, napadači kartela su opkolili stambeni kompleks porodica vojske u Culiacanu, glavnom gradu Sinaloe te su otvorili vatru. Uzeli su jednog vojnika kao taoca, upali u četiri stana tražeći još potencijalnih talaca i bacili dvije ručne bombe koje nisu eksplodirale.

Vojska se očigledno oslanjala na nepisano pravilo da se žene i djeca vojnika ne smiju gađati.

"To je bilo područje koje nije bilo ni čuvano", rekao je Sandoval.

U januaru, kada su vojnici konačno uspjeli uhapsiti Ovidija Guzmana, Perez Salas je također navodno učestvovao u pokretanju nasilja u kojem je poginulo 30 ljudi, uključujući deset vojnih lica. Sandoval je u petak otkrio da je tog dana pokrenuta specijalna operacija da se uhvati Perez Salas, ali nije uspjela, piše ABC News.

Vojska je nastavila da prati njegovo kretanje, a kasnije je pokušala i drugi put da ga privede, ali je "uspio da pobjegne", rekao je Sandoval.

Treći pokušaj je također propao. Video objavljen na društvenim mrežama pokazao je da je Perez Salas bio opkoljen, ali je uspio da se popne na krov kuće prije nego što je uhvaćen.

Američka uprava za borbu protiv droge objavila je nagradu od tri miliona dolara za hapšenje Pereza Salasa, iako nije jasno da li će to biti podijeljeno vojsci i snagama Nacionalne garde koje su ga uhvatile ove sedmice.

Predsjednik Joe Biden objavio je u četvrtak saopćenje u kojem je pohvalio hapšenje. Američki tužioci zatražili su da Perez Salas bude izručen kako bi se suočio sa američkim optužbama.

"Ova hapšenja dokaz su posvećenosti Sjedinjenih Američkih Država i Meksika da osiguraju naše zajednice od nasilja, suprotstave se kartelima i okončaju pošast ilegalnog fentanila koja šteti mnogim porodicama", napisao je Biden.

Optužen i za mučenja

Perez Salas je tražen zbog američke optužbe za uvoz i distribuciju fentanila u SAD-u. Ali, navodno je i počinio brojna ubistva te je mučio policajce i civile.

U optužnici u južnom okrugu New Yorka navodi se da je Perez Salas navodno učestvovao u mučenju meksičkog federalnog agenta 2017. godine. U njoj se navodi da su on i drugi mučili čovjeka dva sata, nanoseći mu povrede i stavljajući čili na rane.

Prema optužnici, banda naoružanih ljudi koju su predvodili Perez Salas i Jorge Figueroa Benitez izvršili su i druge jezive akte nasilja.

Banda je zarobljene rivale odvodila na rančeve u vlasništvu Chapitosa na pogubljenje, navodi se.

"Dok su mnoge od ovih žrtava strijeljane, druge su, mrtve ili žive, bacali tigrovima koji su pripadali Chapitosu. Oni su uzgajali i držali tigrove kao kućne ljubimce", navodi se u optužnici.

Također se navodi da su drogu testirali na svojim zarobljenicima sve dok se oni ne predoziraju.