Pucnjava u Monterreyju
0

Meksiko: U obračunu narko kartela ubijeno osam muškaraca

Klix.ba
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Najmanje osam osoba ubijeno je u pucnjavi koju su izveli teško naoružani muškarci u Matehuala baru na sjeveru meksičkog grada Monterreyja.

Sumnja se da su se napadači, pripadnici narko kartela, obračunali zbog nesuglasica u vezi sa trgovanjem drogom na području ovog grada.

Četiri žrtve umrle su odmah u baru, a četiri su preminule u bolnici, rekli su zvaničnici, prenosi Al Jazeera.

Šest naoružanih napadača stiglo je u tri automobila, ušli su u bar i počeli pucnjavu. "Svjedoci su izjavili kako su se napadači, prije nego su počeli pucati, predstavili kao članovi Gulg kartela, koji drogom snabdijeva sjeverni Meksiko", izjavio je za lokalni radio Jorge Domene, glasnogovornik sigurnosne službe Nuevo Leona.

"To je ilegalni bar u kojem se, kako sumnjamo, prodavala droga i u tom pravcu nastavljamo istragu", dodao je Domene.

Sve žrtve su bili muškarci od kojih je šest bilo uposleno u baru.

Monterrey, glavni grad Nuevo Leona, je jedan od najbogatijih meksičkih gradova koji je dugo bio primjer ekonomskog razvoja u Latinskoj Americi, ali u posljednje tri godine izložen je razaranjima poruzrokovanim sukobima narko kartela.

U maju ove godine otkriveno je 49 obezglavljenih tijela koja su bačena blizu grada, a 52 osobe su poginule u podmetnutom požaru u kasinu u augustu prošle godine. Za oba napada okrivljeni su pripadnici Zetas narko kartela, koji vodi "rat" protiv ostalih kartela za preuzimanje kontrole nad glavnim rutama kuda se krijumčari droga diljem SAD-a.