"Gdje su naša djeca"
1

Meksiko: Pronađeno više od 3.000 grobnica u kojima su tijela žrtava ratova zbog droge

L. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Više od 3.000 tajnih grobnica pronađeno je u Meksiku, a u njima je skoro 5.000 nestalih osoba koje su bile žrtve ratova zbog droge, prenosi The Guardian.

"Pronašli smo 4.874 tijela nakon traženja na 3.025 mjesta. Mnoge žrtve tek trebaju biti identifikovane. Ovo su užasni podaci. Međutim, ovdje se ne radi o brojkama, ovdje se radi o hiljadama ljudi koji traže svoje porodice", rekla je voditeljica Nacionalnog komiteta za potragu Karla Quintana.

Vojska je 2006. godine pokrenula rat protiv organizovanih grupa kriminalaca, te je tada došlo do ogromnog porasta nasilja, a nestanci su postali sasvim uobičajena pojava. Smatra se da je od tada preminulo nešto više od 200.000 ljudi, dok se broj nestalih procjenjuje na 40.000. Moguće je da su ove brojke i veće, ali za to nema zvaničnih potvrda s obzirom na to da prethodne vlade nisu priznavale razmjere ovog problema.

Predsjednik Andrés Manuel López Obrador je na prošlogodišnjim izborima osvojio glasove mase obećavajući kako će se posvetiti rješavanju ovog problema, te kako će stvoriti bazu podataka i pokrenuti učinkovitu potragu za nestalima, bili oni živi ili mrtvi.

Tada je formirana nova jedinica za potragu, a jedna od takvih jedinica nedavno je u saveznoj državi Sinaloa pronašla vreće u kojima su se nalazile hiljade kostiju od prstiju. Pretpostavlja se da se radi o rukama koje su iskidane tokom mučenja.

Dok su se jučer iznosili podaci o nestalima u predsjedničkoj palači, porodice nestalih protestovale su ispred palače sa plakatima na kojima je, između ostalog, pisalo "Gdje su naša djeca?".