Svijet
1

Meksiko: Pronađen ukradeni radioaktivni materijal

SRNA
Meksička policija pronašla je opasni radioaktivni medicinski materijal koji je bio ukraden u blizini glavnog grada Mexico Cityja, saopštili su danas zvaničnici.

Kontrolna agencija UN-a upozorila je da je taj materijal mogao biti upotrijebljen za pravljenje "prljave bombe".

Ukradeni kamion pronađen je nedaleko od mjesta na kojem je jučer nestao. Lopovi su izvadili radioaktivni materijal iz zaštitnog kontejnera, izložili se opasnom nivou zračenja i bacili materijal kilometar dalje.

Kamion je ukraden dok je prevozio kobalt 60 iz jedne bolnice u sjevernom gradu Tijuana u centar za radioaktivni otpad.

"Pronađeni su kontejner i izvor radijacije. Radioaktivni izvor je uklonjen iz kontejnera i pronađen kilometar dalje. Lopovi su se izložili radijaciji", izjavio je Mardonio Jimenez Rojas, zvaničnik komisije za nuklearnu bezbjednost.

Kamion je ukraden kada je vozač zaustavljen na benzinskoj pumpi u gradu Temascalapa, 35 kilometara sjeveroistočno od Mexico Cityja.

Zvaničnici smatraju da lopovi nisu znali šta je u vozilu. Kutija sa kobaltom 60 bila je označena imenom bolnice i upozorenjem "radioaktivni materijal".

Kobalt 60 koristi se u medicini i industriji, ali može se upotrijebiti i za pravljenje "prljave bombe", u kombinaciji sa konvencionalnim eksplozivom radi rasipanja radijacije.