Svijet
0

Meksiko: Oteto najmanje 80 migranata

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Maskirani napadači upali su u voz na jugoistoku Meksika i oteli najmanje 80 centralnoameričkih migranata za koje se pretpostavlja da su išli u SAD, rekao je danas katolički sveštenik Alejandro Solalinde.

Solalinde je dodao da su mu migranti, koji su uspjeli da izbjegnu napad, izjavili da su naoružani napadači sa skijaškim maskama na licu i u civilnoj odjeći presreli voz na putu ka Veracruzu.

Napadači su potom, navodno primorali migrante da siđu iz voza i uđu u najmanje tri terenska vozila.

Solalinde, koji vodi sklonište za migrante u obližnjoj meksičkoj državi Oasaka, dodao je da se sumnja da je za otmicu odgovoran kartel "Zetas".

Sveštenik je naglasio da je voz trebao da se zaustavi u mjestu Medias Agvas u Veracruzu, ali je nastavio put ka izolovanoj oblasti, što ukazuje na to da su mašinovođe bile u dosluhu sa napadačima.

Nekoliko hiljada centralnoameričkih migranata godišnje bez dozvole uđe u Meksiko i mnogi od njih idu ka SAD.

Prema izvještaju, koji je u februaru objavila meksička Nacionalna komisija za ljudska prava, u periodu između aprila i septembra 2010. godine oteto je najmanje 11.333 migranta.

Jedan od najtežih napada desio se u avgustu 2010. godine kada su u meksičkoj državi Tamaulipas nedaleko od granice sa Texasom ubijena 72 migranta.