|

Meksiko osudio smjernice SAD-a u okviru kojih svi ilegalni imigranti mogu biti deportirani

Meksiko osudio smjernice SAD-a u okviru kojih svi ilegalni imigranti mogu biti deportirani
1
Klix.ba
23.2.2017. u 07:20
14
komentara
1

dijeljenja
Meksiko osudio smjernice SAD-a u okviru kojih svi ilegalni imigranti mogu biti deportirani Foto: EPA
Meksiko je osudio nove smjernice koje izdaju Sjedinjene Američke Države (SAD) u okviru kojih gotovo svi ilegalni imigranti mogu biti predmet deportacije, prenosi BBC.
Nova pravila uključuju slanje neprijavljenih ljudi u Meksiko, čak i ako nisu Meksikanci.

Ali meksički ministar vanjskih poslova Luis Videgaray kaže da njegova zemlja ne može prihvatiti jednostrane odluke koje jedna vlada nameće drugoj. Dva vrhovna američka zvaničnika su u Meksiku kako bi razgovarali o navedenim mjerama.

Američki državni sekretar Rex Tillerson i šef nacionalne sigurnosti John Kelly, će razgovarati s predsjednikom Meksika Enriqueom Pena Nietom, usred jednog od najozbiljnijih raskola između dva susjeda u posljednjih nekoliko godina.

Promjene donesene u utorak uključuju planove za sprovođenje postojeće odredbe SAD-a koja se tiče imigracije i zakona o državljanstvu koji omogućava vlastima slanje ilegalnih imigranata nazad u Meksiko, bez obzira na to odakle su.

Ali nije jasno da li SAD imaju ovlasti da prisile Meksiko da prihvati strance.

Vlada bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame fokusirana na deportaciju imigranata suočena je s teškim krivičnim djelima. Sada su novi prioriteti dovoljno široki da se odnose na gotovo sve ilegalne imigrante, uključujući i svakoga ko je optužen za zločin ili predstavlja opasnost za javnu sigurnost.
Prijavi grešku


Komentari (14)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...