Svijet
0

Meksiko osudio pogubljenje svog državljanina u SAD-u

FENA
Meksiko je protestirao protiv pogubljenja svog državljanina u Teksasu uprkos zahtjevu Međunarodnog suda pravde za novim suđenjem, izražavajući brigu zbog poštovanja prava ostalih Meksikanaca zatočenih u američkim zatvorima.

Meksički Odjel za međunarodne odnose saopćio je da je uputio protestnu notu američkom State Departmentu zbog slučaja Josea Medellina, koji je privukao međunarodnu pažnju zbog navoda da Medellinu nije bilo dopušteno da konsultira meksički konzulat radi pravne pomoći zbog njegovog hapšenja, javio je AP.

Država Teksas pogubila je Medellina (33) u utorak navečer zbog silovanja iz 1993. i ubistva dvije tinejdžerke u Houstonu.

Medellin je osuđen za učešće u razbojničkom silovanju, premlaćivanju i davljenju Elizabeth Pena 16) i Jennifer Ertman (14). Tužioci tvrde da su on i ostali članovi bande napali djevojke dok su išle kući junske noći, silovali ih i mučili oko sat vremena, potom ih izudarali i izgazali nogama prije što su koristili pojase i pertle da ih zadave.

"Žao mi je što su moja djela izazvala vaš bol. Nadam se da će ovo dovesti do kraja koji ste tražili. Nikada ne gajite mržnju. Nikada ne gajite mržnju", poručio je Medellin onima koji su se okupili da posmatraju njegovo pogubljenje.

U meksičkom gradu Nuevo Laredo, gdje je Medellin rođen, nekoliko članova rodbine okupilo se kako bi osudili pogubljenje.

"Ovo je još jedno ubistvo jer niko nema pravo uzeti tuđi život, samo Bog", izjavila je Medellinova rođaka Reyna Armendariz.

Armendariz je izjavila kako se porodica nada da će Medellinovo tijelo biti vraćeno u Meksiko.

Meksička vlada navodi u saopćenju da su zvaničnici "zabrinuti presedanom koji bi se mogao stvoriti za meksičke građane koji bi mogli biti zatočeni u toj zemlji".

Međunarodni sud pravde presudio je u 2004. da presude Medellinu i još 50 Meksikanaca koji čekaju na izvršenje smrtne kazne širom Sjedinjenih Država krši Bečku konvenciju, koja poziva da ljudi uhapšeni van matičnih zemalja imaju pristup konzularnim uredima svojih država.

Teksaški državni zvaničnici tvrde da Medellin nije to zatražio sve dok nije bio osuđen za ubistvo u presudi koja povlači smrtnu kaznu.

Međunarodni sud pravde, poznat i kao Svjetski sud, saopćio je da bi meksički zatvorenici također trebali imati nova suđenja kako bi se utvrdilo da li je ovo kršenje ugrozilo njihove slučajeve.

Predsjednik Bush zatražio je od države da razmotri slučajeve, ali je američki Vrhovni sud presudio ranije ove godine da ni predsjednik ni međunarodni sud ne mogu prisiliti državu Teksas da čeka.